El Codi Penal regula aquest delicte a l’article 467 CP (Codi Penal). Els advocats i procuradors poden cometre una conducta tipificada al CP com un delicte especial. Pot ser acció i tambè omissió. Pot ser amb dol directe, eventual o imprudència greu (art. 467.2 CP).

El principi d’intervenció mínima obliga a aplicar a les conductes més greus i no tota acció o manca d´acció duta a terme per un advocat o procurador és delicte de deslleialtat professional.

A més un requisit indispensable consisteix en causar un perjudici derivat de la dinàmica comissiva duta a terme per l´advocat o el procurador. 

Habitualment aquest tipus delictius entra en concurs amb delictes com estafa, apropiació indeguda o falsedat documental. En efecte, l´advocat o procurador que cobra una quantitat de diners i no fa la feina encarregada, i a més falsifica una minuta d´honoraris entra en una comissió d´una pluralitat d´il·lícits penals.

Especialment interessant és la STS 904/2022, de 9 de març de 2022, que en matèria de delicte de deslleialtat professional i el concurs de delictes té fonaments jurídics molt interessants amb cites jurisprudencials consolidades.

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca