Portem quasi més de dos anys escoltant i llegint sobre “compliance” i com la gran majoria de despatxos d´advocats s´atribueixen la capacitat de poder “fabricar” aquests anomenats “compliance”. Ara bé, si llegim amb rigor l´art. 31 bis del Codi Penal en vigor des del dia 1 de juliol del 2015 podrem aclarir-nos tècnicament sobre què vol el legislador.
L´art. 31 bis CP defineix la responsabilitat penal de les persones jurídiques. Quan habitualment llegim “compliance” molts despatxos i professionals volen parlar de la previsió de l´art. 31 bis.1 a) CP en relació amb l´art. 31 bis.2 CP. En efecte, el nostre despatx sempre escriu i parla des de la lletra de la llei i màxim quan estem en Dret penal (Dret criminal per nosaltres, ja sabeu que el Dret penal és el Dret que estudia les penes i el Dret criminal és la branca del Dret que estudia el crim). És a dir, si atenem a la lletra de la llei fixa com a condició que l´òrgan d´administració hagi adoptat i hagi executat abans de la comissió del delicte -element temporal important- “models d´organització i gestió” (el que nosaltres anomenem M.O.G.) tal i com podem llegir a l´art. 31 bis.2 condició 1ª CP. I dins del M.O.G. alguns dels requisits que aquest “Model d´Organització i Gestió” ha de complir obligatòriament és el que molts professionals anomenen “compliance” (art. 31 bis.5 requisits 2n, 3r i 5è CP).
El “compliance” és una figura que deriva dels ordenaments jurídics anglosaxons -on l´idioma i la cultura jurídica són força diferents a la nostra cultura mediterrània-. La cultura del “compliance” o la cultura del compliment normatiu (requisits 2n, 3r i 5è de l´art. 31 bis 5 CP) en allà la tenen força més arrelada que nosaltres, i en allà el compliment normatiu dins de les grans persones jurídiques va lligat al concepte de serietat i bona imatge corporativa. El M.O.G. és quelcom més ampli que la cultura del compliment normatiu, ja que el M.O.G. tindrà una finalitat processal en el procediment penal : aconseguir exonerar la persona jurídica de la condemna penal.

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca